Ονομασία
Λέξη αρχαιοτάτη. Δεν αναφέρεται καν στα λεξικά. Τα αρχαία Ηπειρωτικά νομίσματα (4ου π.χ. έως 1ου π.χ. αι.) φέρουν την επιγραφή ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ, δηλ. των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ. Εννοιολογικά σημαίνει απέραντο κράτος. Ετυμολογικά παράγεται απ’ το άπειρος και κατά μία εκδοχή η λέξη ΗΠΕΙΡΟΣ προέρχεται απ’ το ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ.
Το 1982 ξεκινώντας τη δραστηριότητά μας και παράλληλα την έρευνα στην παραδοσιακή και παλαιο Βυζαντινή τέχνη και λόγω καταγωγής εξ Ιωαννίνων, καθιερώσαμε το ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ, ύστερα από μακρά έρευνα για τη σημασία της λέξης, ως διακριτικό τίτλο της επιχείρησής μας, συνδέοντάς το με την Ηπειρώτικη τεχνοτροπία στη μεταλλοτεχνία, θέλοντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση του ξεχωριστού Ηπειρώτικου στοιχείου.
Η μεταλλοτεχνία αναπτύχθηκε στην Ήπειρο και έφθασε σε μεγάλο βαθμό τελειότητας. Οι Ηπειρώτες τεχνίτες γνώριζαν πολύ καλά την κατεργασία όλων των μετάλλων και ειδικότερα του αργύρου. Κατασκεύαζαν με εξαιρετική επιτυχία εκκλησιαστικά και κοσμικά αντικείμενα.
Τα Γιάννενα αποτέλεσαν κέντρο παλαιάς και μεγάλης παράδοσης στη μεταλλοτεχνία. Οι ρίζες της Λαϊκής τέχνης φθάνουν μέχρι την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου και από τον 14ο αι. μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, η μεταλλοτεχνία αποτέλεσε βιοτεχνική απασχόληση. Πρώτοι οι Γιαννιώτες τεχνίτες βρήκαν τρόπο να καθοριστούν οι διαβαθμίσεις της ανάμειξης και της ποιότητας του αργύρου και διατηρούν μέχρι σήμερα την πρώτη θέση στην κατεργασία του αργύρου παγκόσμια.
Με τη βοήθεια και τη φροντίδα των παλαιών τεχνιτών μαστόρων και των υποδειγμάτων τους, η μεταλλοτεχνία επέζησε, προσαρμόστηκε και εξελίχτηκε σύμφωνα με τη σύγχρονη ζωή. Σήμερα λέγοντας ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, εννοούμε τη μορφή της τέχνης που αναπτύχθηκε σ’ όλη την Ήπειρο. Πρόκειται για μια αληθινή τέχνη, με ελεύθερη έκφραση θεμάτων, που αντλεί ο τεχνίτης απ’ την παράδοση και τα προσαρμόζει με τέλειο τρόπο χρησιμοποιώντας την παλαιά τεχνογνωσία με χειροποίητες μεθόδους σ’ όλα τα στάδια της παραγωγής. Αυτή τη μορφή της τέχνης υπηρετούμε σήμερα, καθ’ ότι εκφράζει τον καλλιτεχνικό, ψυχικό και θρησκευτικό κόσμο του λαού μας.